Totalno drugačija od drugih

U mjestu Sali na Dugom otoku, postoji knjižnica drugačija od drugih. Glavni krivac posebnosti ove knjižnice je njen voditelj Ante Mihić.

Pogled prema knjižnici

Knjižnica i čitaonica Sali postoji još od davne 1905. godine, a 2000. je obnovljena  i Ante zauzima mjesto njenog  voditelja. Od tada je ova  malena knjižnica postala središnje mjesto kulturnih i društvenih zbivanja u Salima. Ante je diplomirao teologiju u Zagrebu i od tada je radio  razno razne poslove poput konobara, recepcionera, prodavača kruha, novinara, predavača vjeronauka i glumca. Posao knjižničara mu je dosad najdugovječnij, a nadam se da će tako i ostati.

Goran i Ante pred knjižnicom

Knjižnica kao “vrata svita”

Članovi ove otočne knjižnice dolaze iz 105 svjetskih gradova, sa svih kontinenata osim Antarktike, što je svojevrsni fenomen u Hrvatskoj. Ima tu i poznatih ličnosti poput Jacka Osbournea, sina poznatog Ozzyja Osbournea, zatim aktualnog premijera Zorana Milanovića, glumice Bojane Gregorić Vejzović te ostalih.

Mladić čita novine

Knjižnica je je najživlja ljeti, kada postaje ulična knjižnica na oduševljenje brojnih turista koji sa radoznalošću promatraju različita događanja. Kad je riječ o događanjima njih zaista ima na pretek. Tako su na 60-u godišnjicu tragedije u Hirošimi održani Dani Japana kojima je nazočio i japanski ambasador. Djeca su izradila 999 papirnatih origami ždralova, pjevala su japanske pjesme, a djevojčice su bile obučene u tradicionalnu japansku nošnju.

U knjižnici

U ljeto 2010. obilježena je godina Frederica Chopina kada je klavir iz knjižnice prošetao po otoku skupa s pijanistom Vedranom Milićem koji je na koncertima svirao Chopinove skladbe. Zanimljive su bile i tematske večeri Alfreda Hitchcocka uz prikazivanje njegovih filmova, zatim astronomske radionice, dramske radionice, pečenje palačinki za prikupljanje sredstava za novu tendu za knjižnicu. Sve ovo i mnogo više dio je ideje da knjižnica bude kako Ante kaže “vrata svita”, da približi veliki svijet malom mjestu.

Detalji pred knjižnicom

Gdje knjiga nije bijesna ni knjižnica nije tijesna

Kad je započela s radom 2000. godine na policama knjižnice bilo je tek nekoliko stotina knjiga, a danas ona broji 13 171 naslov. Osim na hrvatskom ovdje ćete pronaći i knjige na stranim jezicima. Mnoge su knjige došle kao donacija od ljudi koji su zavoljeli knjižnicu i prepoznali je kao jedinstveno mjesto pozitivne energije.

Fotografije članova knjižnice

Na prvi pogled možda biste rekli da je knjižnica pomalo pretrpana, ali sve ima svoje mjesto, i knjige i cvijeće i klavir i teleskop i ljudi. Naravno da ni interijer knjižnice ne izgleda kao u svim ostalim, ovdje je sve šareno, puno fotografija, razglednica, postera, čak i sa stropa vas gledaju lica filmskih junaka.

Ante kaže kako saljska  djeca najviše čitaju ljeti kada ih ne zamaraju obvezatne lektire već čitaju ono što žele. On osobno najviše voli udubiti u esejistiku o filmu i sociološke studije, a od pisaca su mu dragi Marquez i Fuentes.

Prema Anti tri pojma koja najbolje opisuju saljsku knjižnicu su miris boja, tonovi i različita lica, stoga ako se nađete u blizini  dođite, mirišite, osluškujte i promatrajte ovo divno mjesto.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s