Božićna svjetlosna priča

U mjestu Grabovnica pokraj Čazme, tek 70-ak kilometara od Zagreba nalazi se jedno zaista posebno imanje. To je imanje obitelji Salaj koja je  ondje odlučila ispričati Božićnu priču.

Ulaz na imanje

Milijun božićnih lampica

Zlatko i Nada Salaj svoje su imanje prvi puta okitili još 2002. godine sa 70. 000 lampica, čime je gospodin Zlatko ostvario svoje djetinje snove. Godinu po godinu broj lampica stalno se povećavao, a Božićna priča Salajevih postala je prava turistička atrakcija. Ove godine čak milijun i 200 tisuća lampica dio su svjetlosne čarolije, no već iduće godine očekuje se novih 100 tisuća.

Toliki broj žaruljica iziskuje i velike količine električne energije što rezultira velikim računima za struju. Prošle se godine ta cifra popela na 70 tisuća kuna. Kako bi lakše platili račune Zlatko i Nada naplaćuju ulaz na imanje u iznosu od  20 kn, a dio novca odvaja se za kupnju novih ukrasa.

Okićena stabla

Ove je godine Božićna priča za posjetitelje otvorena 16. prosinca, a posjetiti je možete do 8. siječnja. svakim danom od 16.30 do 21h. Dok vam šarena svjetla pričaju priču ugrijati se možete toplim napitcima te jelima koja su u ponudi, a  ako vas zabole noge imanjem se možete provoziti i u kočiji.

Božićna priča obišla svijet

Kako se povećava broj lampica tako se izgleda povećava i broj posjetitelja te ih se do 8. siječnja očekuje i do 50 tisuća. Najčešće su to obitelji s djecom koja se i najviše vesele  prizorima koje zateknu u Grabovnici.

Kuća obitelji Salaj

Posebnost i ljepotu ovog mjesta prepoznali su i van granica Hrvatske pa je tako i agencija Reuters prenijela vijest o Božićnoj priči. Za ovu atrakciju čulo se i na drugom kraju svijeta u Australiji i Novom Zelandu.

Kada blagdani završe počinje skidanje ukrasa koje može potrajati i dva mjeseca, a isto toliko traje i ukrašavanje imanja. Ako još niste svakako posjetite ovu možda bolje rečeno Božićnu bajku, a ne priču, samo nemojte zakasniti. Ustvari i ako zakasnite uvijek vam ostaje iduća godina kada će vas obasjati još 100 tisuća lampica više.

Komentiraj